15 yıldır bir hukuk bürosunda tahsilat operasyonun içerisindeyim. Son 6 yıldır yönetici koçu olarak birçok avukat, yönetici, müdür ve çalışanlar ile koçluk çalışmalarında bulunuyorum. Bu çalışmalarda gözlemlediğim birçok olay ve davranışlar oldu. Aslında sektörün bir çalışanı olarak koçluğu bu sektörde yapabilir miyim diye düşüncelerim olmuştu. Ama bir hedef kitle belirlemeliydim ve zorda olsa avukatlara karar vermiştim.
Bir koç olarak çalıştığım kişilerin gündemi benim de yıllarca yaşadığım sorunlardı. Üstelik sektörde tanınmış birisi olduğum için görüşme içerisinde ‘Sizde bunları yaşamadınız mı? Haksız mıyım? Siz olsanız da böyle yapmaz mıydınız gibi aynalama dediğimiz sorular alıyordum. Koçluk etiği gereği ortak bir sorun ile karşı karşıya kalsam da cevap veremeyeceğim durumlar olduğu için, uzun yılların kazandırdığı tecrübeyi başka türlü aktarmanın yolunu bulmalıydım.
İlk olarak sektöre özel içeriklerle ihtiyaç duyulan çok sayıda eğitim yazdım.
- Etki iletişim
- İkna Teknikleri
- Takım Çalışması
- Büro Yönetimi
- Liderlik
Son 6 yılda 100’e yakın hukuk bürosu, 500’e yakın katılımcı ile düzenlediğim bu eğitimlerde de ayrı bir kaynak toplama fırsatım oldu. Böylelikle hukuk bürosunda yaşanan temel sorunlar belirginleşmişti.
- İşe başlayanlar temel eğitim almadan, çalışan ekipten izleyerek işi öğrenmektedir.
- Birçok avukat ‘tahsilat’ odaklı bir çalışma içerisinde olsa da bu işe gerekli yatırım yapmaktan geri durmaktadır. Gerek eğitim gerek personel gerekse de teknolojik alt yapı konusunda ataletle davranabilmektedir. Bu yüzden büronun tahsilat performansında da istikrar sağlanamıyor.
- İşletme ve personel konusunda para harcanacak işler çok sevilen maliyetler değildir. Eğitim ve koçluk hizmeti için ön görüşmelerde avukatların mikro mimiklerinde bu duyguyu görebildiğim gibi bazıları bunu açıkça söylüyordu.
- Kurumsallaşmak ve marka olma konusunda logo, ofset ürünleri dışında bilgi ve uygulama çok az.
- Hiyerarşik düzen başarı ve yeteneğe göre değil çalışma yılına göre kurgulandığından, şirket aidiyeti oldukça düşük.
- Eğitim, koçluk gibi dış kaynak desteği hiç almayan sayısız büro varken, böyle eğitimlerin varlığından haberi olmayanlarda az denilemeyecek sayıda. Bu hizmetleri bilenler ise müvekkili oldukları banka ve şirketlerin bazı zamanlarda düzenlediği eğitimlere katılarak farkındalığı yakalamış ancak eğitimlerden fayda yerine sadece katılım baskısı ile kalınmış.
- Hukuk bürolarının tek ihtiyacı tabi ki eğitim değil. Bazen yönetim, bazen teknoloji desteği, bazen rekabet, bazen mali durumlar bazen de tahsilat dışında yürüttüğü avukatlık mesleği.
Avukatlar ne kadar yıl çalışıyor olsalar da her zaman kanun kitapları ve içtihatlar elinin altında olur. Her dava çalışmasında bu kaynakları tarayarak bilgi güncellemesi yaptığı gibi davalarında emsal gösterirler. İşte buradan hareketle ikinci adım olarak bir kitap yazdım.
Seçkin Yayınlarından ‘Tahsilat Koçluğu’ etiketi ile çıkan kitabım bu alanda çalışan hukuk bürosu, avukat ve yöneticilerine rehber olarak hazırlandı.
Madde madde sıraladığım sorunu yaşayanlar için eşsiz bir kaynak olacağı gibi gündelik çalışmalarında da oldukça katkı sağlaması üzerine kurgulanmıştır.
Birinci baskısı bitmekte olan kitap belki size de yardımcı olabilir.
Konfüçyüs’ün çok sevdiğim bir sözü var;
“Unutma, bir şeyin yapılamaz olduğunu düşünerek uyursan başkasının o şeyi yaparken çıkardığı gürültüyle uyanırsın.”
İyi tahsilatlar.