Hepimiz zaman zaman geleceğin neler getirebileceğine dair içimizi sıkan endişe duygusunu yaşarız. Geçtiğimiz hafta online grup koçluğu çalışmamda hukuk fakültesi öğrencileri vardı. Öğrenciler “gelecek korkusu” gündemini taşıyorlardı. Genellikle kariyer gelişimi, mezuniyet sonrası iş bulma zorlukları ve mesleki belirsizliklerle ilgili endişeler olarak ortaya çıktı. Üstelik bu yıl itibariyle Adalet Bakanlığı aracılığıyla hukuk mesleklerine giriş sınavı var. Yeni mezun olacak tüm öğrenciler artık avukatlık sınavında yeterli puan aldıktan sonra ruhsat sahibi olabilecekler.
Bu uygulamayı avukatlık mesleğinin varlığı ve gelişimi için faydalı buluyorum. Uzun süredir avukatlık mesleğini devam ettirenler içinde belki bu sınav yayılabilir.
Gelecek Korkusu
Hukuk fakültesinde okuyan öğrenciler için, gelecekteki kariyerlerini ve mezun olduktan sonra nelerle karşılaşacaklarını düşünmek oldukça stresli olabilir. Bu kaygılar, ders ve sınavlarda performansı etkileyebilir ve kişisel hayata da yansıyabilir.
Koçluk yaptığım öğrenci şöyle bir gündemle gelmişti.
”Çoğu zaman düşünceliyim, motivasyonum çok düşük ve hiçbir zaman yaptığım etkinliklerden keyif alamıyorum. Kafamın içinde büyüyen bir sürü soruya cevap arıyorum.”
- İyi bir hukuk bürosunda staj yapabilecek miyim?
- Mezun olduktan sonra iş bulabilecek miyim?
- Avukatlık sınavını geçebilecek miyim?
- İş bulamazsam ne yapacağım?
Gerçeği Kurgudan Ayırmak
Yönetebildiğin sürece endişe duymak doğaldır, ancak gelecekteki ihtimal korkulara takıntılı olmak verimsizdir. Enerjinizi aslında hiç olmayacak şeyler için harcamak yerine, şu anki eğitiminize ve başarılarınıza odaklamak daha iyidir.
Geleceği Düşünmenin Maliyeti
Peki, korku ve kaygılarınızın sizi ele geçirmemesi için ne yapabilirsiniz?
Mezuniyet sonrası iş bulma kaygısı, çoğu zaman gerçekleşmeyecek en kötü senaryolardan korkmaktan kaynaklanır. Zihinsel enerjiyi verimli bir şekilde kullanmak yerine potansiyel başarısızlıkları hayal etmeye kapılmak verimsizdir.
Gelecekte neyin ters gidebileceğine dair endişeler, şu anın kıymetini bilmeyi ve eğitim sürecinizi en iyi şekilde değerlendirmeyi zorlaştırır. Öğrencilik hayatınız şu anda gerçekleşiyor; yanınızdan geçip gitmesine izin vermeyin.
Geleceğe dair korkular, kendi algılarınız, varsayımlarınız, şüpheleriniz ve olumsuzluk önyargılarınızdan kaynaklanır. Bu korkular nesnel gerçekliği yansıtmaz.
Korku, tünel görüşüne neden olabilir ve önünüzdeki fırsatları, güçlü yönlerinizi ve kaynaklarınızı görmenizi engelleyebilir. Bu da sahtekarlık sendromu ve kendinden şüphe duyma sarmalına daha da derinlemesine sürüklenmenize yol açabilir.
Gelecek korkusu üzerinde durmak, öz güveninizi ve kendi yeterliliğinizi aşındırır. Panzehir, arzuladığınız geleceği şekillendirmek için şu anda kontrolünüzde olanlara odaklanmaktır.
Potansiyel aksiliklerle ilgili endişeler, sınavlar ve staj başvuruları gibi önemli konularda en iyisini yapmak için gereken dürtü ve coşkuyu toplamanızı zorlaştırır.
Kaygılar, grup çalışmaları ve sınıf arkadaşlarınızla iletişiminizi olumsuz etkileyebilir. Bu da iş birliği yapmayı ve ekip içinde uyumlu çalışmayı zorlaştırabilir.
Gelecekteki streslere takıntılı olmak, bunları kendi kendini gerçekleştiren kaygı, uyku kaybı, aşırı yeme gibi döngüler aracılığıyla daha güçlü bir şekilde deneyimlemenize neden olabilir.
Korku, savaş ya da kaç tepkisini tetikleyerek daha katı düşünmenize ve derslerinizde veya stajlarınızda karşılaştığınız zorluklar karşısında yenilikçi çözümler bulmanızı zorlaştırır.
En kötü durum senaryolarının ağırlığı altında, staj ve iş başvuruları gibi önemli kararlar alırken felç olabilir ve hesaplanmış riskler almaktan kaçınabilirsiniz.
Gelecek korkuları, önemli kariyer fırsatlarını değerlendirmekten kaçınmanıza ve mesleki gelişiminize engel olmanıza neden olabilir.
Sürekli endişeli olmak, stres seviyesini yükseltir ve bu durum kronik hale geldiğinde fiziksel sağlığınıza zarar verebilir. Uyku sorunları, yorgunluk, baş ağrıları ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Gelecek için plan ve hazırlık yapmak önemlidir. Ancak bu, endişelere kapılarak bugününüzü çalmasına izin vermek anlamına gelmemelidir.
Gelecekle ilgili endişelerinizin kariyer gelişiminizi engellemesine izin vermeyin. Sende üstesinden gelebilirsin. Gelecekteki korkularınızı yenebilir ve hayatınız için anlamlı bir yola yönelebilirsiniz.